Пътят на розето: От Древна Гърция до наши дни

Нежният и елегантен вкус на розето заема особено място в популярната винена култура, като през последните десетилетия преживява значителни промени.

Розето е известно с мекия си розов цвят и освещаващ ненатрапчив вкус.

История:

Смята се, че неговата история открива корените си в Древна Гърция. Винопроизводителите на това време бързо прибягвали към винификацията след прибирането на реколтата. Гърците и римляните осъзнали идеята, че когато сокът преседи за известно време в съдовете, виното остава по-богато, а полученият сок придобива интензивен и пикантен червен цвят. В този период са предпочитани по-светлите вина (розета), които предоставят свежест и удоволствие с тропически привкус.

След Втората световна война розето претърпява няколко обрата и започва своето бурно и рекордно разпространяване и продажба в Европа и САЩ. Най-голямо значение на розето започва да се отдава в провинцията Романа, известна още като Прованс и Средиземноморието. И до днес Франция е лидер в производството и консумацията на розе.

За да се отбележи значимостта на виното, в Прованс, Франция, стартира Международен ден на розето, като всяка година той се отбелязва традиционно на 22 юни. Определено е точно в 19:00 часа френските почитатели на розето да напълнят своите чаши и да вдигнат тост в чест на празника. Френските организатори дори инициират осветяване в розово на някои от световните ни забележителности като Айфеловата кула, цитаделата на Сен Тропе и др.

Розето в България:

Със своята свежест и изтънченост, розето завладява и българските сърца. Консумацията на розе в България започва да нараства около 2007 – 2008 г., когато първите бутилки от Прованс достигат до нашите винени рафтове. Това пробужда интереса и сетивата на любителите, а винарските изби започват да произвеждат розе, следвайки световните тенденции.

Розето във Витус Маринови:

Фамилната бутикова изба на Витус Маринови удовлетворява предпочитанията на местните консуматори и произвежда своето сухо вино розе от класическия сорт Каберне Совиньон. Неговият блед ягодов цвят се съчетава с плодовия вкус на горски плодове и череша, като създава едно сочно тропическо изкушение с отлична свежест.

Stanimaka е съвършеният избор за тези, които търсят лекота и наслада в една бутилка вино, a освен това получи Сребро на Фестивала на виното Розе в Казанлък, който се проведе преди няколко седмици.

Розето се превърна в символ на лятото и романтичните мигове. Съчетавайки своята модерна винена култура, то ни приканва да се наслаждаваме на живота и да отпразнуваме всеки радостен миг подобаващо с чаша изтънчен вкус.

 

Shopping Cart
Scroll to Top